Monday, March 19, 2007

Placka (náčinek):

Čerstvé rozdrcené byliny přiložíme přímo na kůži a přikryjeme čistým plátnem.

Studený olejový výluh: Nařežeme rostliny a přelijeme je ve skleněné nádobě rostlinným olejem (např. olivovým, slunečnicovým či mandlovým). Necháme na teplém místě dva až tři týdny a denně obsah mícháme (či protřepáváme). Pak přecedíme do čisté sklenice.



Jeřabinové víno: Potřebujeme 1 kg jeřabin, dva pomeranče, 1.5 kg cukru, dvě lžičky kvasinek a 2.2 l vařící vody. Smícháme jeřabiny a vařící vodu. Necháme tři dny stát a denně promícháváváme. Pak nalijeme do hrnce 1.2 l vody a přivedeme k varu. Nasypeme cukr a vyrobíme sirup. Ten přidáme do fermentační nádoby spolu se šťávou a kůrou pomerančů. Dobře promícháme a scedíme do demižonu. Doplníme studenou převařenou vodou a přidáme kvasinky. Po skončení fermentace stočíme víno do čistého demižonu, necháme ho vyčeřit a stáčíme do lahví.

Labels: