Thursday, March 22, 2007

Pampeliškové víno:

Potřebujeme 1.2 kg cukru, dva pomeranče, 2.2 l vařící a 1 l horké vody, kvasinky a 1.5 l lehce napěchovaných pampeliškových květů. Ty natrháme za slunného dne a odstraníme z nich zbytky stvolů. Vložíme je do fermentační nádoby a zalijeme vařící vodou. Necháme dva až tři dny stát a poté přecedíme do demižonu. V horké vodě rozpustíme cukr a spolu s kvasinkami ho přidáme k nálevu. Podle potřeby doplníme demižon po okraj studenou vodou. Přimícháme šťávu a kůru z pomerančů. Zajistíme vzduchovým uzávěrem a necháme fermentovat. Po skončení fermentace stočíme víno do čistého demižonu a necháme alespoň jeden rok stát. Poté slijeme do lahví.

Labels: