Sunday, September 09, 2007

a) častým argumentem obhajujícím protekcionistická opatření je podpora domácí výroby s cílem udržení pracovních míst a vysoké zaměstnanosti. V modelu AD-AS jde o poptávkový šok, vyjádřený posunem křivky AD doprava včetně příslušného multiplikačního efektu.



Křivka D představuje tržní poptávku po daném statku, křivka SD jeho tržní nabídku domácími výrobci. V podmínkách volného obchodu bude nabídka tvořena též zahraničními výrobci – jejich nabídková křivka Sw vyjadřuje neomezenou možnost uspokojit rostoucí poptávku. Tržní rovnováha E1 bude charakterizována cenou daného statku na světovém trhu Pw a rovnovážným množstvím q1, z něhož část 0 q0 uspokojují domácí výrobci, část q0q1 zahraniční výrobci.
Dojde-li k zavedení cla (ve výši z), vzroste tato cena na úroveň Pw + z. Křivka Sw se posune nahoru do pozice Sw´, vzniká nová tržní rovnováha E2. Domácí výroba vzroste o rozsah q0 q3, zahraniční podíl na trhu poklesne navíc o q2 q1.
Zvolená výše cla (z) je přitom taková, že při Pw + z nedosahuje hypotetické domácí rovnovážné ceny Pd. Pokud by tomu tak bylo, šlo by o tzv. prohibitivní clo, které by znemožňovalo jakýkoliv dovoz.
Stejného účinku by autority dosáhly např. zavedením dovozní kvóty ve výši q3q2, tj. snížením dovozu o q2q1 a q0q3. Toto opatření vytlačí cenu na úroveň, označenou v grafu jako Pw + z. Objem domácí produkce opět vzroste o q0q3.