Friday, October 19, 2007

První vikingské nájezdy

Začaly krátce před rokem 800 po Kr.. V průběhu dvou staletí jejich intenzita zeslábla. Na východě pronikali Vikingové po ruských řekách až ke Kaspickému a Černému moři, na západě se plavili podél břehů Francie k Gibraltaru, přes Středozemní moře až k Malé Asii. Jejich stopy jsou ale také známy z Fayerských ostrovů, Islandu, Grónska a dokonce z břehů Ameriky. Každá ze Skandinávských zemí (Švédsko, Dánsko, Norsko) podnikaly výpravy jinam.
Všechno začalo 8. června 793, kdy pravděpodobně obyvatelé Norska přepadli a vyplenili slavný klášter sv. Kolumba na ostrově Lindsfarne v severovýchodní Anglii. Zbyli po nich jen trosky a krev nešťastných věřících.
Příští rok to odnesl klášter v Jarrow. Tato výprava byla méně úspěšná, protože se některé lodě potopily a velitel byl zabit. Roku 795 byla přepadena Iona, hrabství Glamorashire, Západní ostrovy a klášter v Lambry. Roku 799 se vikingské lodě objevily až v Biskajském zálivu a vydrancovaly tamější ostrovy. Tak začalo vikingské období - doba hrůzy pro všechny věřící, kteří v jejich řádění spatřovali trest za své hříchy.

Labels: