Monday, October 29, 2007

Na konci 9. století byla Anglie samostatná a vůdčí postavení měl Wessex (899 smrt Alfréda). Jediné území, které Dánům a částečně na severu Norům zůstalo, bylo Danelag (nejvíce památek). Vikingové s sebou přinesli názvy administrativních celků hundreds (ze staroangličtiny) a wapentakes (z dánštiny). Místní jména, končící buď na -by nebo -thorp jsou přejatá z dánštiny.
Dánové do Anglie přišli spíše obdělávat půdu než krvavě bojovat. K dobytí území použili násilí, ale potom ho spíše odložili. Donesli sem dánštinu, zákony a svůj způsob života. Severské zákony se velmi lišily od zdejších feudálních. Všichni svobodní muži si byli rovni apod., což feudální systém neuznával. A tak trvalo poměrně dlouho, než se tato propast mezi jinými světy vyplnila.
Dánové nakonec přijali křesťanství.
Roku 1066 zemřel král Edward Vyznavač a svým nástupcem zvolil Harolda. Ale nároky si dělali ještě William Normanský a norský král Harald Bezohledný. Vše skončilo vítězstvím Williama Normanského, který porazil Harolda ve známé bitvě u Hastingsu. Dostal jméno William Dobyvatel.

Labels: