Tuesday, March 11, 2008

Potrava

Potrava
Potrava se podle sídlišť odlišovala, protože nejsou všude stejné podmínky pro chov a pěstování. Dávali přednost vaření před pečením, které však přeci nebylo opomíjeno. Své potraviny si dovedli uchovávat pomocí konzervování nebo sušení.
Pilo bylo pivo a medovina a v zámořských centrech i víno. Jedli celozrnný chléb z žita nebo ovsa. Z masa ryby, ovce, jehňata, kozy, koně, hovězí dobytek, telata, vepře a v severnějších oblastech a na ostrovech i velryby, tuleně, lední medvědy, jeleny, losy, srny a divoká prasata. Zelenina a ovoce jim na stolech také nechyběla (hlávkové zelí, cibule, jablka, oříšky, bobule různých keřů).
Jedli většinou dvakrát denně - ráno tzv. dagver r a večer tzv. náttver r. V domácnosti měli, co se týče jídla a stolování, stůl, židle, ubrusy, talíře, nože a lžíce (vidličky původně neměli, byly dovezeny později).
Literární památky
Literární památky z doby vikingské nejsou početné. Všechny zmínky jsou poznamenány jistou dávkou fantazie autorů. Nejvíce se dovídáme od tří autorů: od Anglosaského krále Alfréda, který si vše nechal vyprávět od kupců a cestovatelů, a tamější situaci popsal koncem 9. století, od Adama z Brém, který sepsal okolo roku 1075 dějiny habsburských arcibiskupů a od obchodníka at-Turtúšího, který v 10. století popsal svou návštěvu ve městě Hedeby.

Labels: