Monday, November 12, 2007

Vikingové v Grónsku

Poprvé bylo spatřeno asi roku 900 Norem Gunnbjörnem. Viděl kus východního pobřeží (zabloudil) a nazval ho „Útes Gunnbjörnův“. Roku 982 se tam vypravil Erik Thorwaldsson, který měl přezdívku „Rudý“ pro barvu svých vlasů. Byl odsouzen k vyhnanství a rozhodl se ho strávit na moři. Nejdříve plul na východ, dále okolo mysu Farvel k jihozápadním břehům, kde skupina z nich přezimovala a místo nazvali „Erikův fjord“. Potom se vypravil podél západního pobřeží až k dnešnímu Godthaabu. Po uplynutí trestu se úspěšně vrátil na Island.
Novou výpravu chtěl uskutečnit s mnohočlennou flotilou. Aby přilákal více lidí, pojmenoval zemi „Zelená země“ - „Grönland“. Většina odvážlivců však zabloudila a zahynula. Erik se usídlil na místě zvaném Brattahlida a postavil si tu dvorec, který byl objeven roku 1932.
Vznikly tu dvě osídlené oblasti. Na jihu nedaleko dnešního Julianehaabu tzv. „Východní sídliště“ a na severu tzv. „Západní sídliště“. Obyvatelé se živili chovem krav, koní, ovcí, vepřů a koz, částečně honitbou a rybolovem. Jedli maso, sýr, máslo a pili mléko.
Okolo roku 1000 sem stejně jako na Island dorazilo křesťanství. Během 11. století se postupně rozšiřovalo. Jako misionář tu sloužil Erikův syn Leif, který se nechal pokřtít od norského krále Olafa Tryggvasona roku 999. Erik se opravdovým křesťanem nikdy nestal. Prvního biskupa Grónsko získalo až ve 12. století.

Labels: