Tuesday, March 25, 2008

Vikingové

Oblečení a šperky
Jako prameny nám poslouží nálezy z odkrytých hrobů, které ale nejsou příliš dochované, dále tapisérie zobrazující tamější společnost nebo zápisky obchodníků.
Civilní oděv mužů se skládal ze silného vlněného kabátce s dlouhými rukávy. Ti bohatší, kteří si to mohli dovolit, nosili kazajku s rukávy dlouhými až na zem. Kabátec mohl býti přepásán, ale zpravidla splýval volně, jen v pase byl ušit tak, aby přiléhal k tělu. Chudí nosili dlouhé přiléhavé kalhoty a ti bohatí široké, podkasané, podobné pumpkám. Množství látky bylo symbolem majetku. Na hlavě nosili špičatou či oblou čapku z kůže či látky.
Ženy si přes jemnou košily oblékaly šaty bez rukávů dlouhé až na zem s vlečkou. Přes šaty se nosila v cípy splývající kápě bez rukávů. Vlasy bývaly svázány na šíji do uzlu. Byly skryté buď v síťce či pod pokrývkou hlavy. Mladším - dívkám - bylo dovoleno nosit méně okázalý oděv: krátkou sukni a vysoké boty.
Protože byl oblíben přepych, Vikingové v tomto směru nešetřili. Oblečení bylo z velice drahých látek (brokát, čínské hedvábí).
Nejdůležitější ozdobou byla pro Vikinga vlněná nebo hedvábná čelenka často protkaná zlatou nití. Tu směli nosit pouze válečníci. Mimo jiné nosili muži také náramky pletené či různě stočené ze zlata či stříbra. Byla to odměna od králů pro členy své úspěšné družiny nebo pro skaldy (zpěváci).
Okolo krku dámy nosily zavěšené šňůry perel, na tenkých řetízcích měly pověšeny nůžky, pouzdro na jehly, nůž a klíče. Na krku či ve vlasech byste mohli zahlédnout zlaté či stříbrné kruhy. Na prsou nosily soupravy oválných miskovitých spon ze želvoviny. Mezi ně patřila i kulatá nebo trojlistá spona, součást kořisti manželů.

Labels: