Wednesday, April 02, 2008

Vikingové

Bohové
Bohové na Asgardu se dělí na dva rody. Nejprve tedy o Ásech, kteří jsou hlavním z obou rodů a tvoří bratrstvo - Aesir.
• ODIN:
Je náčelníkem Aesirů, bohem války a padlých bojovníků, náčelníků, králů, skaldů (zpěváci) a kouzelníkem. Jako osobnost je velkolepý, démotický, hrůzný, sadistický a posedlý touhou po moudrosti a vědění. Vládne duševní extází a mystickým opojením.
Vždy ho doprovázejí jeho kopí Gungui, obrozující prst Draupni, osminohý rychlý kůň Sleipnir. Střeží ho dva vlci a informují ho dva havrani. Buďto sedává ve Valhale na svém trůnu Hlidskjalfu, ze kterého obhlíží svět, nebo se radí s uťatou hlavou Mímiho, nalézá runy, v noci pádí se svým průvodem přes hory, lesy a pole, zjevuje se na bojištích a navštěvuje odsouzence jako vysoká jednooká bytost se širokým kloboukem zahalená do dlouhého pláště. Spojuje v sobě velmi protichůdné vlastnost.
• THOR:
Je druhým členem rodu ásů - svalnatý a velmi energicky založený bůh s rezavým vousem. Má mohutné kladivo Mjöllni, jako symbol i zbraň, železné rukavice, které mu umožňují kladivo používat a opasek, který zdvojnásobuje jeho sílu. Snadno se rozčílí, ale rychle se opět uklidní. Při boji nepoužívá lest ani úskok. Když jede oblohou s kozlím spřežením, burácí hrom. Seveřané si o něm navymýšleli spoustu příběhů. Narozdíl od Odina je bohem prostého lidu a má velký smysl pro humor. Stal se také bohem přírody a zemědělství. Svatebčané se k němu obraceli s prosbou o plodnost nevěsty. Vikingové si zvolili jeho kladivo za svůj symbol, jako protiváhu křesťanskému kříži.
• TYR (také Tiwaza):
Jeho vlastnosti jsou oproti předchozím dvěma bohům nezřetelné. Je o něm známo, že byl udatný a řízný. Při záchraně vlka Fenrira přišel o ruku, bojoval při ragnaröku (zánik světa v severské mytologii) s podsvětním psem Garmem a vodil do Valhaly duše významných bojovníků.
• BALDR:
Syn Odina a bohyně Friggy. Byl krásný, přívětivý a obětavý. Zemřel kvůli lsti boha zla Lokiho: podal slepému bratru Baldra větvičku jmelí a on ji na něj hodil. Na pohřbu museli poslat pro čarodějnici Hyrrokin do Jötunheimu, aby pomohla spustit těžkou pohřební loď na vodu. Hirrokin postrčila loď tak silně, že se země zachvěla a Thor se rozhněval. Královna Hel slíbila, že Baldra propustí ze své říše, když uvidí, že pro něj truchlí celý svět. Ale Loki odmítl, a tak Baldr musel v říši zůstat.
• HEIMDAL:
Je bystrý, bdělý a ostražitý - strážce bohů a hlídač mostu Bifröstu. Jeho atributem je roh Gjallahorn. Podle „Písně o Rígovi“ je právě ten, kdo zplodí tři stavy lidské společnosti - otrocký, rolnický a šlechtický.Lidé se proto nazývají „Heimdalovými syny“.

Labels: