Monday, April 07, 2008

Vikingové

• ULL:
Bůh honitby a vynikající lyžař a lukostřelec. Je znám jen v Norsku a Švédsku, nikoliv v Dánsku.
• LOKI:
Je posledním z Ásů, půl bůh a půl ďábel. K jeho osobě se pojí ty nejhorší vlastnosti. Zná lest, zradu a zlo, nikdy však přátelství, je ale chytrý a vyzná se v léčkách a úskocích, dokáže si pomoci z nouze. Se svou manželkou obryní Angrbodou zplodil tři nestvůry: hada Midgardsormra, vlka Fenrira a královnu podsvětí Hel. Jeho potomek je i osminohý kůň Sleipnir, průvodce Odina. Když Loki odmítl truchlit pro Baldra, Ásové ho přivázali ke skále tak, že na něho neustále kapají kapky jedu z hada, který leží nad ním. Lokiho druhá žena Sigyn jed sice chytá, ale když jí kapka unikne, Loki se otřese a s ním celá země - zemětřesení.
Spolu s Ásy na Asgardu žijí Vánové (také Vaenirové), kteří tu mají jen tři zástupce. Všichni tři ovládají sféru erotiky, sexu, plodnosti a početí.
• NJÖRD:
Je nejstarší z trojice bohů. Mimo jiné je dárcem bohatství i bohem námořní plavby, proto dokáže poručit větru. Ale především je bohem plodnosti.
• FREY (= pán):
Je Njördův syn a nejsilnějším a zároveň nejoslavovanějším v této trojice. Je bohem soulože. S jeho kultem se spojují orgie a posvátná prostituce. Největší oblibě se těšil u Švédů, jak dokazují eroticky akceptované sošky a zvyky, na Islandu, v norském Trönnelagu a v Dánsku. Měl moc nad plodností a růstem lidí, zvířat a rostlin, nad deštěm a sluneční září. Jeho posvátným zvířetem je vepř Gullinbursti.
• FREYA (= paní):
Je to sestra Freyova, bohyně lásky a plodnosti, přírody a země. Prosívali ji o pomoc neplodné ženy. Zárověň měla blízko k černokněžnictví a byla bohyní ženské smrti. Připadala jí polovina padlých válečníků na bojištích. Protože je velmi krásná, bývala často předmětem sporů mezi bohy. Po světě putuje ve voze taženém čtyřmi kočkami.

Labels: